Ajatuksia Viini, ruoka & hyvä elämä- messuista 2015

Tulipahan käytyä sitten Helsingissä Viini, ruoka & hyvä elämä- messuilla. Näytteilleasettajia ja väkeä oli hyvin paljon erityisesti perjantai- iltana. Messut oli mielestäni sisällöltään kuitenkin melkoinen pettymys, ainakin ruokapuolen osalta. Olisin odottanut enemmän aitoja makuja ja luonnollisempaa ruokaa mahdollisimman vähän prosessoituna. Sen sijaan monella nurkalla oli tunkkainen rasvan käry ja monilla oli tarjolla melkoista sokerihöttöä.

Useissa kojuissa oli kauheat määrät lihaa tarjolla. Lihatuotteet olivat pääosin Espanjasta ja Italiasta. Faktahan on, että antibiootteja käyteään Euroopan maissa eniten Saksassa, Espanjassa sekä Italiassa. Niitä käytetään jopa ehkäisemään sairauksia sekä kiihdyttämään kasvua. Eläinten syömät rehut ja juomavesi sisältävät antibiootteja. Mutta hyvin ihmisille näytti messuilla nämä herkut maistuvan. Eikö ihmiset tiedä tätä faktaa vai eivätkö he välitä? Huolestuttavinta tässä on antibioottiresistenttien bakteerikantojen syntyminen, mikä asettaa vielä melkoisia haasteita lääketieteelle.

Huojentavaa on kuitenkin tietää, että:

Suomessa antibiootteja käytetään vain 1/6 EU:n keskiarvosta!


Voit hankkia laadukasta, eettisesti tuotettua, tuoretta kotimaista lihaa ja paljon muuta vaikka paikallisesta ruokapiiristä. Reiluun hintaan suoraan tuottajalta ostettuna. Löydä lähin REKO- ruokarenkaasi täältä. Hitta mer information om REKO på svenska från här.

Parhaimmat tuotteet olivat mielestäni mm. Hunajayhtymällä. Suomalainen hunaja todellakin sopii luonnolle, sillä siten taataan runsas kasvien pölytys, mikä taas turvaa Suomalaisen luonnon monimuotoisuutta. Monet viljeltävät kasvit ovat hyvinkin pölyttäjäriippuvaisia, joten mehiläiset ovat ehdottomia myös maanviljelyn kannalta.

Ei siis ole mitään syytä ostaa ulkomaalaista hunajaa, jonka alkuperästä ja laadustakaan ei ole tarkkaa tietoa. Miten on edes mahdollista, että kaupasta löytyy hunajapurkki seuraavalla tekstillä: "Tuotettu EU:ssa ja EU:n ulkopuolella". Halpaa se tietenkin on, mutta itse en ole vakuuttunut lainkaan.

Kannattaa myös perehtyä erilaisiin kotimaisiin lajihunajiin ja niiden ominaisuuksiin. Esimerkiksi kalliin Uusi-Seelantilaisen Manuka- hunajan voisi korvata kotimaisella kanervahunajalla, jolla on samankaltaisia ominaisuuksia. Manukasta on liikkeellä paljon väärennöksiä Suomessakin. Aiheesta lisää täällä. Lisäksi antibakteerisuuden suhteen tutkimusta on tehty luomuhunajilla.

Messuilla ollut Hamppufarmi oli myös hieno esimerkki siitä, miten monipuolisesti voidaan tuotteistaa yksi raaka-aine. Löytyi hamppua mm. hampun siemeninä, kokonaisina ja kuorittuina. Lisäksi oli hamppuöljyä, hamppusnackseja ja herkullista hamppusuklaata. Hatunnosto tälle perheviljelmälle ja toivotan heille paljon onnea ja menestystä!

Onneksi messuilla oli myös kotimaista juustoa tarjolla Kolatulta

Yksi Eestiläinen yritys jäi myös mieleen, joka valmisti tuorepuristettuja mehuja ja smoothieita, jotka oli hellävaraisesti pastöroituja. Lisää tämänkaltaisia: kadarbiku

Siinäpä jotain ajatuksia kyseisistä messuista. Valitettavasti viineistä minulla ei ole sanottavaa, kun en niitä maistellut. Toivottavasti nostin esille uusia näkökulmia, vielä ehdit huomenna tsekkaamaan ko. tapahtuman itse!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämän laatua parantamassa, koentsyymi Q10, ubikinoni.

Asiaa vitamiineista sekä ohjeita hyvän monivitamiinivalmisteen valintaan

Tyrnillä on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia