Asiaa vitamiineista sekä ohjeita hyvän monivitamiinivalmisteen valintaan

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mitä vitamiinipurkkisi sisältää? Onko sillä merkitystä? Ravintolisät ovat hyvä bisnes lääkkeiden myynnin ohella ja erityisesti edulliset hinnat saavat ihmiset myös ostamaan ravintolisiä. Nykyajan ruokatottumukset ovat sellaiset, että osa meistä kuitenkin saattaa hyvinkin tarvita ravintolisää. Mutta minkälaisesta lisästä kehosi hyötyy?

On olemassa synteettisiä ravintolisiä, "luonnollisia" vitamiineja sekä bio-orgaanisia ravintolisiä, jotka ovat laajakirjoinen sekoitus eri kasveista. 

Synteettiset ravintolisät valmistetaan keinotekoisesti laboratoriossa erilaisin kemiallisin reaktion, mikä on varsin edullinen tapa valmistaa vitamiineja. Tulisi kuitenkin ottaa huomioon, että nämä kemiallisesti samankaltaiset vitamiinit eivät kuitenkaan sisällä samoja, lukemattomia aineyhdisteitä, joita luonnollisessa ravinnossa on. Nämä aineyhdisteet vaikuttavat merkittävästi siihen, miten vitamiini imeytyy ja käyttäytyy elimistössämme. Synteettisten vitamiinien imeytyvyys onkin vain 10-30 prosentin luokkaa. Lisäksi synteettinen vitamiini vie paikan luonnolliselta vitamiinilta ja synteettinen vitamiini on elimistölle vieras aine, jota se hylkii. Täten synteettiset vitamiinit voivatkin köyhdyttää elimistöä rikastamisen sijaan.

Esimerkki synteettisen vitamiinivalmisteen aineosista:
  
Vitamin A (as Vitamin A Acetate and 60% as Beta Carotene)
Vitamin C (as Ascorbic Acid)
Vitamin D3 (as Cholecalciferol)
Vitamin E (as dl-Alpha Tocopheryl Acetate)
Vitamin K (as Phytonadione)
Thiamin (as Thiamin Mononitrate)
Riboflavin
Niacin (as Niacinamide)
Vitamin B6 (as Pyridoxine Hydrochloride)
Folic Acid
Vitamin B12 (as Cyanocobalamin)
Biotin
Pantothenic Acid (as d-Calcium Pantothenate)
Calcium (as Calcium Carbonate)
Iodine (as Potassium Iodide)
Magnesium (as Magnesium Oxide)
Zinc (as Zinc Oxide)
Selenium (as Sodium Selenate)
Copper (as Manganese Sulfate)
Manganese (as Manganese Sulfate)
Chromium (as Chromium Chloride)
Molybdenum (as Sodium Molybdate)

Vitamiinien valmistuksen ympäristövaikutuksien ovat niin suuria, että niiden valmistus on siirretty mm. Intiaan ja Kiinaan. Esimerkiksi b-ryhmän vitamiineja valmistetaan mm. kivihiilestä, nestekaasusta ja öljystä. Niitä valmistetaan yhdessä vetyperoksidin, ammoniakin ja typpihapon kanssa. 

Ihmisen elimistö ei kaipaa ainoastaan vain vitamiineja, vaan sen lisäksi tulisi saada antioksidantteja, entsyymejä, flavonoideja, hyviä bakteereja, kivennäis- ja hivenaineita ja niin edelleen.

Millainen on hyvä monivitamiini?

Termi synenergia, tarkoittaa luonnon vitamiinin aineyhdisteiden yhteistoimintaa, jossa niiden kokonaisuus on suurempi kuin aineiden yhteenlaskettu määrä. Ei siis pidä katsoa yksittäisten ravintoaineiden pitoisuuksia, vaan nähdä ne kokonaisuuksina ja miten ne ennen kaikkea imetyvät. Elimistön toiminta häiriintyy mitä enemmän yksittäisiä vitamiineja nautimme. Hyvässä vitamiinivalmisteessa ainesosat ovat mahdollisimman alkuperäisessä, luonnollisessa muodossa.

Vitamiinit tarvitsevat toimiakseen koentsyymin, eli orgaanisen kofaktorin. Kofaktori sitoutuu entsyymin proteiiniosaan ja näin se auttaa muodostamaan toimivan entsyymin. Esimerkiksi e-vitamiin yhteisvaikuttaa sinkin, seleenin, c- vitamiinin sekä karnosiinin kanssa. D-vitamiini tarvitsee toimiakseen sopivassa suhteessa kalsiumia ja magnesiumia, lisäksi k-vitamiiini on tärkeä luuston kalsiumin säätelijä. Myös magnesiumvaje johtaa osaltaan myös d- ja k-vitamiinien vajeeseen.

Hyvässä,monipuolisesssa ja oikein koostetussa ravinnosta  ihminen saa melko hyvin tarvitsemansa ravintoaineet, lukuunottamatta d- vitamiinia talvella. Ravinnekatoa tosin on tapahtunut vuosien saatossa, tällä en tarkoita ainoastaan teollisen ruokakulttuurin aiheuttamaa köyhdytystä, vaan itse viljellyn maaperän köyhtymistä tehoviljelyn seurauksena. Lisäksi tulisi ottaa elämän erityistilanteet huomioon, jolloin ravintoaineden tarve kasvaa, kuten raskaus,imetys, raskas urheilu, sairaudet, ikääntyminen, toipuminen ja niin edelleen. Yletön stressi veloittaa rankasti elimistön vitamiinivarastoja, erityisesti c-ja b- vitamiinit sekä magnesiumvarastot hupenevat erityisesti. Lisäksi rasvahapot ovat tärkeitä uupuneelle sekä myös ubikinonista on erityistä hyötyä.

Iherbistä löydät laadukkaita ravintolisiä, myös ns. "kokoruokavalmisteita", jossa myös entsyymit tallella. Muista, että jotkin melkein kokoruokavalmisteet voivat silti sisältää synteettisiäkin vitamiineja, kuten olen törmännyt siihen, että b-12 vitamiini onkin syanokobamaliinim muodossa, vaikka luontainen ja siksi parhaiten imeytyvä muoto sille on metyylikobamaliini. Esimerkkinä tästä Rainbow Light- vitamiinit, kuten Rainbow Light, Certified Organics, Men's Multivitamin joissa ehkä sana Certified Organic houkuttaa, mutta kannattaa aina tutkia läpikotaisin vitamiinien muoto ja muutkin ainesosat. Hyvää kuitenkin on, että raskaana oleville tarkoitettu monivitamiini sisältää b-12 vitamiinia metyylikobalamiinin muodossa. Tosin  foolihappo on muodossa folic acid, mutta parempi vaihtoehto sille olisi  folate, folaatti. B-12 vitamiini ja folaatti ovat erityisen tärkeitä raskaana olevalle, joten kannattaa turvata sikiön hyvinvointi hyvällä ravintolisällä, mikäli ei itse tarpeeksi niitä ruoasta saa. Neuvolassa suositaan apteekin vitamiineja, jotka ovatkin halpoja, mutta synteettisten vitamiinien hyödyt ovat kehnot. Foolihapon puute voi pahimmassa tapauksessa johtaa hermostoputken sulkeutumishäiriöön.
 
Tarkastelussa ehdottomaksi ykköseksi nousi:


Luomuruokaa kapselissa! Kyseisen valmistajan tuotteet ovat luomutuotannosta peräisin olevia, todellisia kokoruokavalmisteita. Tuotantoprosessit on tarkkaan kontrolloituja jo siemenen kylvämisestä alkaen. Lopputuote sisältää hyvin imeytyvässä muodossa vitamiineja, kivennäisaineita, kofaktoreita sekä muita hyödyllisiä ravintoaineita. Kaikki kehollesi luonnollisessa muodossaan. Gmo-vapaa.

 
2. Garden of life


GOL- Vitamin Code multivitamiinit ovat raakakokoruokavalmisteita, joka tarkoittaa, että ainesosat ovat käsittelemättömiä sekä kuumentamattomia ja niistä saa myös hyödylliset probiootit sekä entsyymit. Varoituksen sanana kuitenkin, että osa tuotteista sisältää Vanadiinia(Vanadium), mikä Suomessa luokitellaan lääkeaineeksi (ks.Fimean lääkeluettelo). Itse tulin kyllä tilanneeksi kyseistä tuotetta, ongelmitta. Mutta varmaankin jatkossa tilaan jotakin muuta. Tuotteet ovat GMO-vapaita.

3. Megafood

Tässä edullisia vitamiineja, jotka ovat myös kokoruokavalmisteita. Vai ovatko? Vitamiinilistauksessa lukee suluissa lähes jokaisen vitamiinin kohdalla  S. cerevisiae, joka on siis leivinhiivaa. Eli tämän tuotteen valmistus tapahtuu laboratoriossa, jossa leivinhiivan mikrobit imevät vitamiinit itseensä, jonka jälkeen jäljelle jäävä materiaali kuivatetaan ja puristetaan kapseleiksi. Nämä eivät ainakaan siis sisällä enää entsyymejä sekä probiootteja, eli ovat käytännössä kuollutta ravintoa. Kuitenkin nämä ovat kuitenkin parempi vaihtoehto, kuin apteekin synteettiset. Gmo-vapaa.


Vitamiinivalmisteet eri kohderyhmille

Naiset:

The Synergy Company, Vita·Min·Herb, Multi for Women, 120 Tablets 

MegaFood, Women Over 55, Whole Food Multivitamin & Mineral, Iron Free, 60 Tablets 

 

Odottavat ja imettävät äidit: 



Tämä raskaana oleville tarkoitettu tuote on erinomainen, joka sisältää runsaasti folaattia, 800 mikrogrammaa (0.8 mg). Yli gramman folaattiannosta ei tulisi ylittää. Tässä ei ole vanadiinia, eli tuote on laillista tilata Suomeen.

 

Miehet:

 Garden of Life, KIND Organics, Men's Once Daily, 60 Vegan Tablets yksi tabletti päivässä.

The Synergy Company, Vita·Min·Herb, Multi for Men, 120 Tablets

 

Lapset : 

Garden of Life, Vitamin Code, Kids, Chewable Whole Food Multivitamin for Kids, Cherry Berry, 60 Chewable Bears

Lasten monivitamiini neljävuotiaasta ylöspäin.

 

Perusmonivitamiini:

The Synergy Company, Pure Synergy, Organic Multi Vita•Min, 60 Veggie Tabs

 

Monivitamiinit eivät kuitenkaan sisälllä tarpeeksi kaikkea. Esimerkiksi d- vitamiinia tarvitaan Pohjolassa talviaikaan paljon enemmän, kuin mitä monivitamiineista saa. Kannattaa lukea myös tämä postaus: D-vitamiini yleisterveyden ylläpidon avainasemassa

Hyvä vitamiinivalmiste maksaa, mutta ethän halua maksaa tyhjästä, synteettisistä? Onneksi kuitenkin iherbistä saat hyvät edut, kuten ensitilaajan 5 dollarin alennuksen. Sitten kerrytät jokaisesta tekemistäsi tilauksista aina 10 % Loayalty Creditiä, joka on käytettävissäsi heti tilauksen tehtyäsi.  


Alennuskoodi GPN777 on käytettävissäsi, ole hyvä.


Lähteitä
http://personal.inet.fi/koti/remeli/ravinteet.htm
http://sundqvist.blogspot.fi/2011/05/viisi-minuuttia-luonnollisista.html
http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=luontaistuotteet_aitoa_vai_synteettista
https://blog.botanicalcraft.com/vitamins-synthetic-vs-natural-vs-plant-based/

Briefly in english: I think that  the best multivitamin brand is The Synenergy company, real wood from plants, without any synthetic ingredients and baking yeast, Saccharomyces cerevisiae.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämän laatua parantamassa, koentsyymi Q10, ubikinoni.

Tyrnillä on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia