Satokauden juhliin mausteet iherb.comista


Tavanomainen syksyn herkku lienee omenapiirakka. Tapaamme maustaa sen usein kanelilla. Kaneli sisältää kuitenkin kumariinia,joka on maksatoksinen aine. Suomessa myytävä kaneli on usein "kassikanelia", jonka kumariinipitoisuus on 2-3 mg/g.

Vuorokauden maksimiannos kumariinille on 0,1 mg/elopainokilo, eli 50-kiloisella ihmisellä kumariiniannos tulee täyteen teelusikallisesta kanelia. Määrä on todella pieni, jos miettii jouluruoaakin ja pieniä lapsia, käytännössä yksi piparikin voi olla liikaa taaperolle, riippuen toki leipurista. Jouluna kanelia on kuitenkin niin monessa muussakin ruoassa kuten tiedämme.

apples, fruits, food, trees, branches

Koska raskaana tulisi pyrkiä yleensäkin välttämään yrttivalmisteita, niin mielestäni kanelikin tulisi ottaa vakavasti huomioon, koska sen maksatoksisista vaikutuksista ollaan tietoisia. 

Parempi vaihtoehto on ceyloninkaneli, jonka kumariinipitoisuus on lähes olematon. Hyvä tuote on esimerkiksi tämä:


Mainittakoon vielä,että Ceylon kanelilla on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia, koska se sisältää runsaasti antioksidantteja, joista voi olla reuma- tai nivelsairaalle hyötyä. Ceyloninkaneli soveltuu hyvin erilaisiin juomiin, kuten kahviin. Se hidastaa kofeiinin imeytymistä.


Lähteet: https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden-luontaiset-myrkyt/kanelin-kumariini/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämän laatua parantamassa, koentsyymi Q10, ubikinoni.

Asiaa vitamiineista sekä ohjeita hyvän monivitamiinivalmisteen valintaan

Amygdaliini syövän ehkäisyyn ja tukihoitoon